RECHTSGEBIEDALGEMEEN BESTUURSRECHT

Het bestuursrecht betreft kwesties waarbij overheidsinstellingen (met name gemeenten en provincies) zijn betrokken. Zo beschrijft het bestuursrecht de regels waaraan de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld bij het verstrekken van een subsidie of het verlenen van een vergunning. Ook regelt het bestuursrecht de wijze waarop een overheidsinstantie behoorlijk bestuur dient te voeren. Het is aan de ene kant het middel voor de overheid om de samenleving te besturen, maar biedt tevens waarborgen voor de burgers ten opzichte van het overheidsbestuur.

Awb

De belangrijkste regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De Awb vermeldt hoe een besluit moet worden voorbereid, hoe het moet worden bekendgemaakt en binnen welke termijn een besluit genomen moet worden.

Soorten besluiten

In de Awb staan verschillende soorten besluiten. Het bekendste besluit is de beschikking. Dit is een beslissing in een concreet geval, zoals het verlenen van een vergunning of terugvordering van te veel betaalde uitkering. In het bestuursrecht staat ook het besluit van algemene strekking. Dit is van toepassing op gevallen die vooraf niet precies bekend zijn. Een voorbeeld is het vaststellen van een bestemmingsplan voor een sneltramlijn door een woonwijk. Het nemen van een besluit door een bestuursorgaan kan de kern van het bestuursrecht worden genoemd.

Bestuursprocesrecht

Het bestuursprocesrecht is een onderdeel van het bestuursrecht. Het geeft de procedure aan voor het maken van bezwaar tegen een overheidsbesluit. De meeste bestuursrechtelijke procedures verlopen ongeveer op dezelfde manier. Nadat een bestuursorgaan een besluit heeft genomen, kunt u daar meestal bezwaar tegen maken. Als u het oneens bent met de beslissing op uw bezwaar, kunt u daartegen in beroep gaan. Daarna volgt de mogelijkheid van hoger beroep.

Bent u het niet eens met de inhoud van een besluit? Wij staan klaar om u bij te staan in uw zaak. Daarbij is het van belang dat u ons in een zo vroeg mogelijk stadium betrekt bij uw zaak, immers de bezwaar- of beroepstermijn is in de regel zes weken.

http://www.yseadvocatuur.nl/wp-content/uploads/2022/10/cropped-yselogo-1.png
Willemsplein 2, 6811 KA Arnhem
026 - 30 40 025
info@yseadvocatuur.nl

Volg ons:

BEL ONS NU

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar:

MEEUS Assurantiƫn B.V.
Eendrachtlaan 315, 3526 LB UTRECHT
Postbus 3234, 4800 DE BREDA
T: +31(0)306 94 28 88